Pražští symfonikové promění Smetanovu síň v hudební laboratoř pro děti

24. září 2024
24. září 2024

Cyklus koncertů pro rodiny s dětmi Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK s názvem Orchestr na dotek má v devadesáté sezóně FOK téma Hudební laboratoř aneb Orchestr na atomy. V každém ze čtyř koncertů se dětem představí část nástrojů. První koncert, který se koná v sobotu 5. října, bude věnován smyčcovým nástrojům. Programem děti i rodiče provedou herci Marek Němec a Johana Schmidtmajerová společně s dirigentem Janem Kučerou. Po skončení programu si děti mohou na pódiu vyzkoušet hru na nástroje se členy orchestru.

  • 2 minuty čtení

„Milé děti, neváhejte vstoupit do hudební laboratoře a podniknout s námi experiment, na jehož konci nás nečeká žádný výbuch, ale orchestr rozebraný na atomy, a hlavně nádherná hudba. Co to znamená? Moderátoři Marek Němec a Johana Schmidtmajerová si připravili program zaměřený vždy na jeden výrazný druh nástrojů, ze kterých se symfonický orchestr skládá. Jako první přijdou na řadu smyčce a s nimi Smetana, Dvořák, Brahms, Ravel nebo Beethoven,“ prozrazuje scénárista Tomáš Končinský.

Rodina smyčcových nástrojů je základem orchestru. Jaká je v orchestru role primů a sekundů? Co je to kalafuna a jak vlastně smyčec rozechvěje strunu? Co všechno musí umět koncertní mistr? Koncert dětem zodpoví mnoho otázek a otevře okno do tajuplného světa smyčcařů. Housle od basy rozezná každý, ale odlišit violu od houslí, to už vyžaduje nějakou znalost. A co teprve, když na housle hraje Viola? Viola Lukášová, talentovaná šestnáctiletá houslistka, se představí jako sólistka s orchestrem. Program doplní vystoupení dětí z Baletní přípravky Národního divadla a nebudou chybět ani členové dětského Hudebního klubu FÍK.

 

Slovo dramaturga Martina Rudovského

Když se malý člověk podívá na pódium v koncertní síni, může se mu takhle na první pohled zdát, že orchestr je prostě jedna velká tlupa lidí, kteří všichni úplně náhodně smýkají smyčcem nebo do něčeho tlučou, foukají, drnkají, zkrátka vykonávají nějakou činnost, která stejně z dálky vůbec není vidět. Ale to je omyl. Každý člen orchestru je ve svém oboru tak trochu superman. Každý muzikant, každá nota, každý tón, doslova každé hnutí má svoje přesné místo i čas. Na všechno existuje podrobný návod, kterému se říká partitura. Je to vlastně takový chemický vzoreček nebo chcete-li recept, jak to všechno správně namíchat, aby se z pódia nakonec neozval výbuch, ale úchvatná hudba. Tahle chemie vás bude bavit! 

 

 

 

Program

 

Orchestr na dotek – Smyčce

5. října 2024 od 11:00, Smetanova síň Obecního domu

 

Hudební laboratoř aneb Orchestr na atomy

Koncert pro rodiny s dětmi

 

Johana Schmidtmajerová | průvodkyně

Marek Němec | režie, průvodce

Tomáš Končinský | scénář

Hudební klub Fík

Baletní přípravka Národního divadla

Viola Lukášová | housle

Pražští symfonikové

Jan Kučera | dirigent

 

Foto

https://we.tl/t-FDulhHW6RS

 

Zajímavé odkazy

Vstupenky

https://www.fok.cz/cs/na-dotek-smycce

 

Kontakt pro média

Ing. Tereza Axmannová

+420 722 207 943

t.axmannova@fok.cz

www.fok.cz